Verduurzamen huurwoning: Tips voor huurders om energie te besparen en woonlasten te verlagen

0
Als huurder is het verduurzamen van je huurwoning niet altijd even makkelijk. Je hebt immers te maken met een verhuurder die eigenaar is van het pand en dus ook de beslissingen maakt over bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en andere duurzame oplossingen. Toch zijn er zeker mogelijkheden om als huurder bij te dragen aan een duurzamere toekomst en je woonlasten te verlagen. In deze snelle blog geef ik je tips over hoe je als huurder je huurwoning kunt verduurzamen.

In gesprek gaan met je verhuurder! Allereerst is het belangrijk om in gesprek te gaan met je verhuurder. Leg uit dat je geïnteresseerd bent in het verduurzamen van je woning en vraag of er mogelijkheden zijn om hier samen aan te werken. Veel verhuurders zijn namelijk ook geïnteresseerd in duurzaamheid en willen graag bijdragen aan een beter milieu. Mogelijke oplossingen kunnen zijn:

- Isolatie. Als je verhuurder nog geen goede isolatie heeft aangebracht, kun je vragen of hij hierin wil investeren. Goede isolatie kan namelijk flink bijdragen aan een lager energieverbruik en dus lagere woonlasten.

- Zonnepanelen. Zonnepanelen zijn ook een goede optie om te bespreken met je verhuurder. Hiermee kun je zelf energie opwekken en dus minder afhankelijk zijn van het energienetwerk.

- Dubbel glas. Ook het vervangen van enkel glas door dubbel glas kan bijdragen aan een lagere energierekening.

- Energiezuinige apparaten. Vraag je verhuurder of hij bereid is om te investeren in energiezuinige apparaten, zoals een energiezuinige koelkast of wasmachine.



Wist je dat een gemiddelde wasmachine ongeveer 40 liter water per wasbeurt verbruikt? Door een wasmachine alleen te gebruiken als deze vol is, kun je flink besparen op water- en energieverbruik.


 


Als je verhuurder niet bereid is om te investeren in duurzame oplossingen, zijn er toch een aantal dingen die je zelf kunt doen. Hieronder vind je een aantal tips:

- LED-verlichting. Vervang de lampen in je woning door LED-lampen. Deze verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen.

- Tochtstrips. Tochtstrips zijn goedkoop en makkelijk aan te brengen. Hiermee voorkom je dat er warme lucht ontsnapt via kieren en naden.

- Radiatorfolie. Door radiatorfolie achter je radiatoren te plaatsen, wordt warmte beter de kamer ingebracht en voorkom je dat de warmte in de muur verdwijnt.

- Bespaarwater. Douche niet te lang en gebruik een waterbesparende douchekop. Zo bespaar je niet alleen water, maar ook energie om het water te verwarmen.


Tips om energie te besparen als laatste optie

Als je woning niet goed geïsoleerd is en je verhuurder niet bereid is om hierin te investeren, kun je toch nog energie besparen met een aantal simpele tips:

- Thermostaat laag. Zet de thermostaat lager als je weg bent of als je gaat slapen. Hierdoor bespaar je veel energie en geld.

- Zuinig omgaan met apparaten. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt en vermijd stand-by modus. Hierdoor voorkom je onnodig energieverbruik.

- Gebruik je wasmachine en vaatwasser slim. Draai de wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn en gebruik een lagere temperatuur om te wassen.

- Ventileer op de juiste manier. Zorg voor goede ventilatie, maar voorkom dat er onnodig veel warmte verloren gaat. Ventileer bijvoorbeeld een paar keer per dag kort in plaats van de hele dag een raam open te laten staan.

Tot slot is het belangrijk om bewust om te gaan met energie. Door simpelweg bewuster te leven, kun je al een grote bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Bespreek daarom ook met je huisgenoten of buren hoe jullie samen kunnen bijdragen aan een duurzamere levensstijl en een beter milieu.

Foto van Unsplash
Tags

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)
To Top