Hoe start ik een moestuin!

0
Een moestuin is een geweldige manier om gezonde, verse groenten te kweken voor jezelf en je gezin! Vorig jaar heb ik zelf voor het eerst een moestuin gemaakt en dat beviel erg goed. Van teveel tomaten tot enkele courgetten, het leverde toch aardig wat op. Er zijn daarom tal van voordelen aan het hebben van een moestuin welke ik graag wil delen.

Gezondere voeding: Wanneer je groenten uit eigen tuin eet, weet je zeker dat ze vers en onbewerkt zullen zijn. Hierdoor zijn ze vaak rijker aan voedingsstoffen dan groenten uit de super. Het enige wat je toevoegend is water en geduld!

Goedkoper: Groenten uit de winkel kunnen toch vrij duur zijn, vooral als je kiest voor biologische groenten en fruit. Door je eigen groenten te kweken, bespaar je geld op de maandelijkse boodschappen.

Milieuvriendelijker: Door je eigen groenten te kweken, hoef je geen groenten te importeren uit andere landen en zelf continenten, waardoor je bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot die ontstaat tijdens deze logistieke handelingen.

Beweging: Kweken van een moestuin is fysiek werk en kan helpen bij het verbeteren van je conditie. Het is natuurlijk wel wat afhankelijk van de omvang van je moestuin en op welke werkhoogte dit is, maar bewegen zul je!

Stressvermindering: Er is iets rustgevends aan het werken in de tuin en de buitenlucht. Het kan helpen bij het afkoelen van je hoofd en het verminderen van stress. Be one with nature!

Je kunt natuurlijk niet vanuit het niets beginnen met een moestuin. Je zult waarschijnlijk enkele dingen moeten aanschaffen voordat je kan beginnen, maar dit is snel terugverdient. Om te beginnen met een moestuin heb je het volgende nodig:

Een plek om te tuinieren: Dit kan een achtertuin, een terras, een balkon of zelfs een vensterbank zijn. Zorg dat de plek waar je gaat tuinieren genoeg zonlicht krijgt.

Zaadjes of planten: Je kunt zaadjes kopen bij een tuincentrum of online. Als je geen ervaring hebt met het kweken van groenten, is het een goed idee om te beginnen met eenvoudige groenten zoals sla, tomaat of paprika.

Potgrond: Zorg voor voldoende potgrond om de zaadjes of planten in te planten.

Gereedschap: Je hebt basisgereedschap zoals een spade, hark en tuinschep nodig.

Wanneer je moet beginnen met het planten van zaadjes, hangt af van het soort groente dat je wilt kweken. Er zijn groenten die het beste groeien in de lente, zoals sla, spinazie en radijs, terwijl andere groenten beter groeien in de zomer, zoals tomaat, paprika en courgette. Raadpleeg de verpakking van de zaadjes voor informatie over de juiste planttijd.

Foto van Unsplash

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)
To Top