Hoe genoeg insecten in je tuin toevoegen voor meer biodiversiteit

0
De biodiversiteit is het denkbeeldige geheel van levende organismen in een bepaald gebied. Het is ongelooflijk belangrijk om de biodiversiteit te ondersteunen omdat het ons milieu en habitatservices beschermt, zoals waterkwaliteit, erosie preventie én zelfs enzymproductie. Als tuinier en liefhebber van de natuur, kom ik vaak verschillende planten, dieren én insecten tegen. Maar het is belangrijk om genoeg insecten in je tuin te hebben voor de biodiversiteit, omdat deze de basis vormen van het ecosysteem. Dit zal ik ver uitleggen!

Laten we bijvoorbeeld kijken naar de bestuiving. Bestuiving is het proces waarbij pollen van een bloem naar een andere bloem wordt gebracht, door bijvoorbeeld insecten. Insecten, zoals bijen, kolibries en wespen spelen een belangrijke rol in het bestuiven van de bloemen. Maar het zorgt er ook voor dat de bloemen in de tuin langer blijven bloeien! Als je meer insecten in je tuin hebt, worden de bloemen en planten dus beter bestoven en groeien de bloemen en planten ook beter. De reden achter dit laatste is dat er een hoger nutriënten gehalte in het bloempapier wordt verstrekt wat essentieel is voor de groei!

Als je je tuin wilt voorzien van meer insecten (en dus biodiversiteit), zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat je tuin een leuk gevarieerd aanbod aan bloemen en planten heeft. Zorg er ook voor dat je tuin bloemen heeft die pollen produceren die vriendelijk zijn voor bestuivers. Verder is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er verschillende waterbronnen zoals vijvers, waterfonteinen of modderpoelen beschikbaar zijn, omdat deze de insecten aantrekken die ze nodig hebben om te overleven. Verzamel daarnaast ook bijenhotels en insectenhotels om de insecten in je tuin te verzamelen.

Weetje! Uit onderzoek blijkt dat biodiversiteit en waterkwaliteit direct samenhangen. Als de biodiversiteit van een bepaald waterlichaam stijgt, stijgt ook de waterkwaliteit van dat waterlichaam. Daarmee gaat ook de waterkwaliteit op langere termijn omhoog. Het is dus van belang om te investeren in biodiversiteit om de waterkwaliteit te verbeteren!

 

Uiteindelijk speelt de tekortkoming van insecten een zeer serieuze rol bij de achteruitgang van onze biodiversiteit. Door de stijgende temperatuur en vervuiling, krijgen veel insecten steeds meer moeilijkheden om te overleven en de taken uit te voeren waarvoor ze zijn geboren. Door je aandacht te richten op het creëren van een geweldige leefomgeving voor insecten in je tuin of elkders, kun je de biodiversiteit in je tuin echt een boost geven.

Foto van Unsplash

Tags

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)
To Top