Zijn papieren bekers beter dan plastic?

0

Plastic bekers zijn een groot milieuprobleem, omdat ze vaak als wegwerpproducten worden gebruikt en niet worden hergebruikt of juist verwerkt. Hierdoor belanden ze vaak in de natuur, waar ze schade kunnen veroorzaken aan dieren en ecosystemen.


Volgens cijfers van de Europese Unie wordt ongeveer de helft van de plastic bekers niet gerecycled en eindigt het in land- of zeeafval. In de VS wordt geschat dat elk jaar ongeveer 50 miljard plastic bekers in de natuur belanden.


Papieren bekers zijn een beter alternatief voor plastic bekers, omdat ze gemakkelijker te recyclen zijn en minder schadelijk zijn voor het milieu. Papieren bekers zijn vaak gemaakt van gerecycled papier en kunnen op hun beurt weer worden gerecycled, waardoor de hoeveelheid afval wordt verminderd.


Om een bewustere keuze te maken voor papieren producten in plaats van plastic, kun je bijvoorbeeld een herbruikbare beker meenemen voor to-go dranken, kiezen voor papieren zakken in plaats van plastic tassen bij winkels of kiezen voor papieren verpakkingen in plaats van plastic verpakkingen bij producten. Hiermee kun je bijdragen aan het verminderen van afval en het beschermen van het milieu.

Als iedereen zou overstappen op papieren producten, zou dit zeker een positief effect hebben op het milieu. Hier zijn enkele cijfers die de potentiële impact aangeven:


Papieren bekers zijn gemaakt van hout, een duurzame grondstof die kan worden gekweekt en gerecycled. Volgens cijfers van de Forest Stewardship Council (FSC), kan een eik bijvoorbeeld tot wel 20 keer worden gerecycled voor papieren producten, terwijl plastic bekers vaak slechts eenmaal kunnen worden gerecycled voordat ze als afval eindigen.


Papieren producten hebben ook een lagere milieubelasting tijdens de productie. Volgens cijfers van het Paper Recycling Association, produceert de productie van papieren bekers ongeveer 90% minder broeikasgassen dan de productie van plastic bekers.


Papieren producten hebben ook een minder negatieve impact op de oceanen. Volgens cijfers van de Ocean Conservancy, maakt plastic slechts ongeveer 13% uit van al het afval in de oceanen, maar is het verantwoordelijk voor bijna 60% van de dierensterfte veroorzaakt door afval.


Papieren producten zijn ook beter te recyclen. Volgens cijfers van de Paper Recycling Association, wordt ongeveer 68% van papieren producten gerecycled in de VS, terwijl slechts ongeveer 12% van plastic producten wordt gerecycled.


Houd er wel rekening mee dat er ook nadelen zijn aan het gebruik van papieren producten, zoals de impact op de natuur, de bomenkap en de water- en energieconsumptie. Daarom is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het gebruik van papieren producten en andere duurzame alternatieven.


Foto van Unsplash


Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)
To Top