Wat is de Global Hectare methode?

0

 


De Global hectare methode, ook wel bekend als de "Global Hectare per hectare" (gha/ha) methode, is een manier om de milieu-impact van landgebruik te meten. De methode is ontwikkeld door de Global Footprint Network (GFN), een internationale organisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling. De Global hectare methode is bedoeld om beslissers, bedrijven en consumenten in staat te stellen om een beter beeld te krijgen van de impact die hun activiteiten hebben op het milieu, zodat zij gerichte maatregelen kunnen nemen om deze impact te verminderen.


De Global hectare methode maakt gebruik van een set van indicatoren om de milieu-impact van landgebruik te meten. Deze indicatoren zijn gebaseerd op de hoeveelheid land, water en biologische capaciteit die nodig is om een bepaalde hoeveelheid grondstoffen te produceren, afval te verwerken en CO2-uitstoot te neutraliseren. De methode houdt rekening met zowel de directe als de indirecte impact van landgebruik, zoals de verlies aan biologische diversiteit, bodemdegradatie, verontreiniging van water en lucht, en klimaatverandering.


De Global hectare methode kan worden toegepast op verschillende soorten landgebruik, zoals landbouw, veeteelt, bosaanplant, mijnbouw, energieproductie, houtkap, weg- en spoorwegbouw en stedelijke ontwikkeling. Door de milieu-impact van elke activiteit afzonderlijk te meten, kunnen beslissers gerichte maatregelen nemen om de impact te verminderen. Bijvoorbeeld, als de milieu-impact van een bepaalde landbouwpraktijk hoog is, kunnen beslissers overwegen om over te stappen op een andere landbouwmethode met een lagere impact.


De Global hectare methode wordt ook gebruikt om het duurzame landgebruik te meten. Duurzaam landgebruik is een aanpak die ervoor zorgt dat landgebruik op een manier plaatsvindt die de biologische capaciteit van het land niet vermindert, of zelfs verhoogt. Dit betekent dat de landgebruik geen gevolgen heeft voor de bodemkwaliteit, waterbalans, biodiversiteit en klimaat. Met de Global hectare methode kan men kijken in hoeverre landgebruik aan deze criteria voldoet.


Deze methodiek wordt ook gebruikt om de ecologische voetafdruk van bedrijven te meten. Als een bedrijf veel land, water of biologische capaciteit gebruikt voor de productie van grondstoffen, zal dit leiden tot een hogere ecologische voetafdruk. Aan de andere kant, als een bedrijf zich inzet voor duurzame praktijken, zoals hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en afvalvermindering, zal dit leiden tot een lagere ecologische voetafdruk.


De ecologische voetafdruk kan ook worden gebruikt voor vergelijking tussen bedrijven, zodat zij zich kunnen meten met hun concurrenten en zien waar zij staan in vergelijking met de sector. Hierdoor kunnen zij zich richten op specifieke gebieden om hun duurzaamheid te verhogen.


Het is inderdaad mogelijk om de gha-methode zelf toe te passen, al zou dit veel tijd, expertise en gegevens vereisen. GFN biedt echter een aantal tools en hulpmiddelen om het proces te vergemakkelijken. Zo hebben zij bijvoorbeeld een online calculator die je kan gebruiken om het landgebruik van een individu, een bedrijf of een land te bepalen, waarmee je de resultaten kunt vergelijken met andere landen of met andere jaren.


Als je zelf de Global Hectare methodologie zou willen toepassen, zou je een aantal stappen moeten doorlopen. Zo zou je bijvoorbeeld; de benodigde data over landgebruik verzamelen, deze data analyseren en interpreteren en je resultaten vergelijken met andere entiteiten.


Als je geen toegang hebt tot specifieke gegevens, of als je niet zeker bent van hoe je de analyse zou moeten uitvoeren, zou ik je aanraden om contact op te nemen met de Global Footprint Network. Zij kunnen je helpen met de nodige ondersteuning en middelen.


Foto van Unsplash


Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)
To Top