Versterk de duurzaamheid: begrijp de biocapaciteit van onze planeet en de milieueffecten op biodiversiteit

0

De biocapaciteit van de planeet is de hoeveelheid biologisch productief land en wateroppervlak dat beschikbaar is om de mensheid te voorzien van de ecologische diensten die zij nodig heeft, zoals voedselproductie, koolstofopslag, lucht- en waterzuivering. De biocapaciteit wordt gemeten in globale hectaren (gha), net zoals de gha-methode eerder genoemd is.


De huidige biocapaciteit van de planeet wordt geschat door de Global Footprint Network (GFN) op rond 12 miljard gha. Dit betekent dat er op dit moment ongeveer 12 miljard hectaren biologisch productief land en water beschikbaar is om de ecologische diensten te leveren die nodig zijn voor de mensheid.


Het is belangrijk om op te merken dat deze schatting voortdurend verandert, afhankelijk van de bevolkingsgroei, landgebruik, klimaatverandering en andere factoren. Bovendien is het niveau van biocapaciteit niet constant over de hele planeet, sommige gebieden hebben een hogere biocapaciteit dan andere.


Er is ook zo iets als Overshoot, het verschil tussen de ecologische voetafdruk van een land/bedrijf/persoon en de biocapaciteit van de planeet. Wanneer de ecologische voetafdruk groter is dan de biocapaciteit, leidt dit tot een overschot, wat kan leiden tot ecologische problemen, zoals verlies van biodiversiteit, erosie van grond, verzilting van waterbronnen en klimaatverandering.


In feite gebruiken we als mensheid wereldwijd momenteel meer dan 1,6 aardes biocapaciteit. Er is dus een duidelijk overschot aan verbruik van de ecologische diensten.


Hoe kunnen we dit samen veranderen?

Er zijn vele manieren waarop u kunt bijdragen aan het verbeteren van de biocapaciteit van de planeet. Hier zijn een paar voorbeelden:


  • Leef een milieubewust leven: Probeer energie-efficiënte apparaten te gebruiken, gebruik openbaar vervoer of fiets in plaats van de auto, en eet een plantaardig dieet.

  • Plant bomen: Bomen helpen bij het opslaan van CO2 uit de atmosfeer en verbeteren de luchtkwaliteit.

  • Kies duurzame producten: Kies voor producten die zijn gemaakt met duurzame materialen en methoden, en vermijd producten die slecht zijn voor het milieu.

  • Steun milieubeschermingsorganisaties: Door geld te doneren aan milieubeschermingsorganisaties, kunt u helpen bij het financieren van projecten die gericht zijn op het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

  • Spreek met uw volksvertegenwoordigers: Laat uw stem horen door te praten met uw lokale volksvertegenwoordigers over milieubescherming en duurzaamheid.

  • Verminderen afval : Door afval te scheiden en te recycleren, help je de natuurlijke hulpbronnen te beschermen
Tip! Mocht je nog meer informatie willen lezen over je ecologische voetafdruk? Kijk dan op www.globalfootprintnetwork.org!

 


Foto van Unsplash

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)
To Top