Wat is arme grond?

0

Onze grond is steeds armer geworden vanwege de intensieve landbouwpraktijken die we de afgelopen eeuwen hebben toegepast. Door monoculturen te creëren, de grond te ontdoen van organische stof en te overbebouwen, hebben we de bodemstructuur en de bodemvruchtbaarheid aangetast. Dit heeft een aantal negatieve gevolgen voor duurzaam verbouwen.


Een van de grootste problemen is dat arme grond minder water vasthoudt en dus sneller droogt. Dit maakt het moeilijker om gewassen te verbouwen die minder water nodig hebben, zoals groenten en fruit. Bovendien heeft arme grond minder voedingsstoffen, waardoor gewassen minder gezond zijn en minder opbrengst geven. Dit maakt het moeilijker om een diversiteit aan gewassen te verbouwen en de voedselzekerheid in een gebied te waarborgen.


Daarnaast heeft arme grond ook negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Bodemleven speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de bodem en de groei van gewassen. Arme grond heeft echter minder bodemleven, waardoor er minder nuttige insecten en andere organismen zijn die bijdragen aan een gezonde bodem en een gezonde plantengroei.


Om de grond rijker te maken, kunnen we verschillende maatregelen nemen. Een van de belangrijkste is het toepassen van agro-ecologische landbouwpraktijken. Dit betekent dat we gewassen verbouwen in combinatie met elkaar, in plaats van monoculturen, en dat we organische stof toevoegen aan de grond, zoals compost of mest. Dit helpt om de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid te verbeteren en de groei van gewassen te stimuleren.


Een andere maatregel is het beperken van de hoeveelheid chemische meststoffen en pesticiden die we gebruiken. Deze stoffen kunnen de bodemvruchtbaarheid aantasten en het bodemleven verminderen. In plaats daarvan kunnen we biologische bestrijdingsmethoden gebruiken, zoals het aantrekken van nuttige insecten.


Tot slot is het belangrijk om te erkennen dat grondverbetering een proces is dat tijd kost. Het kan jaren duren voordat we de grond weer rijker hebben gemaakt, dus we moeten geduld hebben en volhouden.


Foto van Unsplash


Tags

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)
To Top